Nieuwsoverzicht
2020-12-17

Tussen zomer- en kerstvakantie 2020

Een interview met Arjan Jansen over de eerste periode bij het RTC.

Waar wilde je als eerste mee aan de slag?

Dat is gelijk een mooie vraag omdat dit een valkuil is van mij. Ik zie snel veel zaken die ik dan zou willen aanpakken en voordat je het weet is je agenda gevuld, je actielijst heel lang en trek ik zaken naar me toe waardoor ik hier “eigenaar” van wordt in plaats van facilitator. De overdracht van Joost was ook erg kort en summier daardoor kon ik er mooi onbevangen en onbevooroordeeld instappen. Als eerste ben ik in gesprek gegaan met alle medewerkers en heb ik vragen gesteld als; wie ben je, waarom werk je bij het RTC en bij sommigen hoe lang al…….

In de gesprekken met de medewerkers viel mij gelijk iets op: sommigen werken er al heel lang en anderen nog relatief kort. Oftewel, er is veel historie & kennis en gelukkig ook veel nieuw bloed die zoekende zijn in hun rol / taken, maar met een flinke portie enthousiasme.

Daarna deelnemen aan de eerste bestuursvergaderingen waardoor ik in relatief korte tijd met veel mensen heb kennisgemaakt. Overall heerst bij mij het gevoel dat iedereen erg betrokken is.

    

En hoe ver ben je hiermee gekomen?

Na ruim 100 dagen kan ik zeggen dat het ontvangst voelde als een warm bad, wordt er open en direct gecommuniceerd. Maar door Corona heb ik veel te weinig bedrijfsbezoeken kunnen doen en lang niet alle leden al direct of indirect kunnen spreken, laat staan mijn ideeën voor de toekomst heb kunnen vertellen. Maar dat gaat zeker nog komen in 2021. De belangrijkste opdracht voor mezelf was: leer de gehele organisatie kennen met alle dynamiek, verhoudingen, kwaliteiten en tekortkomingen zonder te oordelen. Ik ben mooi op weg al zeg ik het zelf.

     

Was is de grootste uitdaging die je al bent tegengekomen?

Dat is buiten Corona om het bewaken van mijn tijd. Ik heb bewust gekozen voor een 0,5 fte job om meer tijd over te hebben voor gezin/voetbal en mezelf. Voor de rest zijn er vooral veel (operationele) zaken die opgepakt kunnen worden, zoals de serveromgeving, website, communicatie, RI&E, huisstijl uitwerking, nieuwsbrieven etc. etc.

Maar ook de governance structuur in samenwerking tussen de 4 entiteiten, de missie/visie van het RTC naar de toekomst, de huisvesting in Hardenberg (gesprekken met gemeente over IQ Boulevard en rol van het RTC daarin). Wat ook een uitdaging is en veel vraagt van het RTC is een gezamenlijke aanvraag voor de Regio Deal (Techniektrailer) en de ontwikkelingen in de snel veranderende markt als het gaat om leren/opleiden/bijscholen.

Allemaal keuzes waar we komende periode voor staan als RTC met de kernvraag:

wie zijn we en hoe willen we dat onze omgeving ons ziet.

     

 

Wat is jou meegevallen?

Meegevallen klinkt alsof er iets niet zou kloppen wat toch blijkt mee te vallen.

Ik heb niets meegemaakt wat meevalt omdat het gewoon klopt zoals er gewerkt wordt. Eerlijk, open, transparant met één belang voorop: de jongeren die opgeleid worden.

Misschien is dat wel wat mij opvalt: het gaat bij het RTC niet om de vorm maar om de inhoud.

En misschien valt dat juist niet op, maar is dat iets waar ik oprecht blij mee ben. Gewoon goed je werk doen met elkaar, afstemmen waar nodig en verantwoordelijkheid nemen waar het kan en verwacht wordt. Een mooi voorbeeld vindt ik hoe we intern omgaan met Corona: na het gezamenlijk te hebben besproken en ieder heeft mogen aangeven hoe het voor haar/hem is en hoe spannend het kan zijn/worden, is er een commitment ontstaan.

We nemen elkaar niet de maat, we respecteren elkaars besluiten en communiceren er open over (om de twee weken in een interne mail) en volgen de richtlijnen die we als basis opgelegd hebben gekregen.

 

Waar had je niet op gerekend?

Dat er voor Joost geen fatsoenlijk kantoor was midden in het RTC. Ik ben graag daar waar het gebeurt en waar je elkaar ontmoet. Dat is in “mijn hok” niet zo, maar het geeft mij wel de verplichting geregeld rond te lopen en de ruimtes in te gaan waar echt gewerkt wordt. Gelukkig wordt dat ook gewaardeerd en niet gezien als bemoeienis maar als echte interesse in mens en vakwerk. Daar moesten sommigen wel aan wennen in het begin, dat ik zomaar hun werkgebied inliep.

 

Wat wil je verder nog kwijt over dit eerste ‘half jaar’

Dat ik ontzettend blij en dankbaar ben voor deze job, mij hier thuis voel en dat er een mooie toekomst ligt voor opleiden in de techniek. Maar dat die opdracht tegelijk een verplichting is, dit heel serieus aan te pakken en we staan voor een enorme opgave de komende 10 jaar.

Ik ben in dit “1e half jaar” nog meer de urgentie gaan inzien van opleiden, bijscholen en omscholen. En dat door de samenwerking van Bouw, Mechanische Techniek en Installatie het RTC GOUD in handen heeft! Ik denk dat deze vakgebieden elkaar steeds meer nodig gaan hebben en de uitdagingen in de markt / samenleving niet door een van deze vakgebieden kan worden opgelost maar gezamenlijk moeten worden aangegaan.

  

En wat staat er onder andere op de agenda voor jou voor de komende tijd?

Eerst op een totaal andere manier Kerst en Oud&Nieuw vieren. Andere jaren deden we dat altijd met het gezin in Oostenrijk maar nu wordt het, zonder veel visite, thuis. Dat gaat ook lukken maar het is wel bijzonder. Daarna starten we het nieuwe kalenderjaar met een teamontmoeting om open 2021 in te stappen.

 

Eenieder wens ik goede feestdagen in gezondheid met je familie en heel graag tot in 2021.