Metaal

Als je kiest voor de metaalbewerkingsindustrie, kun je zowel met grote metalen constructies aan de slag als met de fijnere bewerking van de diverse metalen. Als metaalbewerker bouw je mee aan allerlei producten, van vrachtwagens en schepen tot een voetbalstadion. Je bent vooral bezig met de grove bewerkingen van metaal, zoals het zagen, boren, buigen en lassen van metaal. Je maakt niet alleen nieuwe dingen, maar onderhouden en repareren kan ook tot je werkzaamheden behoren.
Als je kiest voor verspanende industrie, kun je bij bijvoorbeeld onderhoudswerkplaatsen, reparatiewerkplaatsen of gereedschapsfabrieken aan de slag. Als conventioneel verspaner maak je bijvoorbeeld moertjes, tandwielen, vliegtuigonderdelen of onderdelen voor machines in de medische wereld. Meestal krijg je een opdracht met een werktekening. Je moet zelf beitels uitkiezen en de machines instellen. Als CNC-frezer (niveau 3) moet je zelf de machines programmeren voor de diverse bewerkingen welke aan het materiaal worden aangebracht.

Constructiewerker

BBL2 - 2 jaar

Je bent werkzaam in de maakindustrie en voert allerlei werkzaamheden uit op het gebied van constructie-, plaat- en isolatieplaatwerk. Dit doe je vooral bij grote bedrijven, die heel diverse producten maken voor klanten in de plaatwerkindustrie, de machinebouw, de scheepsbouw, de transportmiddelenindustrie en allerlei toeleveringsbedrijven. Maar je kan ook ingezet worden bij kleinere, meer gespecialiseerde bedrijven.

Iets voor jou?

Verspaner

BBL2 - 2 jaar

Als verspaner ben je werkzaam in de maakindustrie. Je voert verschillende werkzaamheden uit op het gebied van de fijnmechanische techniek. Je bent werkzaam bij bedrijven, die met verschillende verspanende technieken producten maken uit(roestvrij) staal, aluminium, gietijzer of kunststof. Verspanen is het frezen, draaien, boren, tappen en slijpen tot het materiaal de gewenste vorm heeft bereikt.

Iets voor jou?

Allround verspaner

BBL3 - 2 jaar

Als allround verspaner ben je werkzaam in de maakindustrie en ben je een vakman in machinaal verspanen. Verspanen is het frezen, draaien, boren, tappen en slijpen van (ferro en non-ferro) materialen tot zij de gewenste vorm hebben. Bij CNC-verspanen (Computer Numerical Control) werk je met machines en
programma’s die je daarvoor programmeert. Je schrijft en installeert deze programma’s
voor de CNC-draai-/freesbanken en bewerkingscentra. Naast je uitvoerende werk en het controleren daarvan, denk je ook mee over productietechnische vraagstukken, zoals opspannen van de werkstukken en verspaningstechnische gegevens.

Iets voor jou?