Installatietechniek

Als je kiest voor de installatietechniek kun je werken als monteur werktuigbouwkundige installaties. De installatiemonteur legt leidingen aan en zorgt voor het plaatsen, aansluiten en onderhouden van toestellen. Denk bijvoorbeeld aan de ketel voor de centrale verwarming, airco- en koelsystemen, wastafels, stoomcabines, enzovoort.
Als je kiest voor de elektrotechniek kun je werken als monteur elektrotechnische installaties. De elektricien legt de gehele elektrische installatie in een gebouw aan, van de meterkast tot en met het stopcontact of lichtknopje in een gebouw.
Soms werk je in de woningbouw, maar vaak ook in kantoorgebouwen, ziekenhuizen of fabrieken. Je werkt nauw samen met de bouwmedewerkers (timmerlieden en metselaars). Zowel nieuwbouw als verbouwingen en het veranderen van (delen van) de elektrische installatie behoren tot je werkzaamheden.
Als storingsmonteur werk je vaak op locatie en zoek je oplossingen voor technische storingen of onvolledigheden.
Als werkvoorbereider bestaat je werk vooral uit het ontwerpen, berekenen, tekenen van een installatie.

Monteur werktuigkundige installaties

BBL2 - 2 jaar

Je legt leidingen aan en zorgt voor het plaatsen, aansluiten en onderhouden van toestellen. Denk aan de ketel voor de centrale verwarming, sanitaire installaties (toiletten, douches, badkamers), waterleidingen voor keuken, bijkeuken en berging. Maar ook gasleidingen in gebouwen. Zowel nieuwbouw als verbouwingen en het veranderen van (delen van) de diverse werktuigkundige installaties behoren tot je werkzaamheden.

Iets voor jou?

Monteur elektrotechnische installaties

BBL2 - 2 jaar

Je legt leidingen aan en zorgt voor het plaatsen, aansluiten en onderhouden van de elektrische installaties in allerlei soorten gebouwen. Denk bijvoorbeeld aan het aanleggen van leidingen ten behoeve van schakelaars, wandcontactdozen en verlichting. Maar ook het aanleggen van buis en bekabeling voor de besturing van motoren, domotica, telecommunicatie, beveiliging, enzovoort. 

Iets voor jou?

Eerste monteur elektrotechnische installaties

BBL3 - 2 jaar / 3 jaar

Je legt leidingen aan en zorgt voor het plaatsen, aansluiten, veranderen en onderhouden van (delen van) de elektrische installaties in allerlei soorten gebouwen. Ook domotica (woningbeheerssystemen), brandbeveiligingsinstallaties, alarminstallaties en de installatie van zonnepanelen behoren tot de specialisaties van het vakgebied. Je geeft leiding aan monteurs elektrotechnische installaties en legt verantwoording af aan de leidinggevend monteur.

Iets voor jou?